Особливості зварювання сталей

Автор(и)

  • Alexander Dobrovolsky Київський національний університет будівництва і архітектури, Ukraine
  • Valeriy Kosenko Університет “Україна”, Ukraine
  • Vadym Shalenko Київський національний університет будівництва і архітектури, Ukraine
  • Andriі Masluyk Київський національний університет будівництва і архітектури, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31493/gbdmm1892.0304

Ключові слова:

steel, welding, weldebility

Анотація

Відомо, що при виготовленні конструкцій із застосуванням зварювання одні сталі  зварюються добре, а деякі погано. Гірше зварюються, як правило, більш міцні сталі. Для вирішення цієї проблеми в роботі зроблено аналіз зварності різних сталей за способами зварювання плавленням. Для цього за ознакою зварності  та інших характеристик сталі поділено на групи: низьковуглецеві, середньовуглецеві, високовуглецеві а також  низьковуглецеві низьколеговані, середньолеговані і високолеговані. Кожна з цих груп має свою специфіку зварності. При зварюванні відбуваються складні процеси, які приводять до виникнення в конструкції внутрішніх  напружень і пов’язаних з ними викривлень, створенню тріщин, не досягаються точні розміри виробів тощо. Недоліками зварювання є також підвищення корозії, зниження міцності і межі витривалості зварних конструкцій. Показано, що зварювання різних сталей пов’язано, в основному, з вмістом вуглецю і легуючих елементів, а також структурою, яка утворюється в процесі зварювання в наплавленому металі і зоні термічного впливу. Показано, що кращою зварністю володіють низьковуглецеві сталі, в зоні термічного впливу яких не утворюється структура гартування – мартенсит. Відомо, що ця структура є причиною створення внутрішніх напружень і холодних тріщин, внаслідок чого погіршується зварність сталей. Погіршують зварність також хімічні елементи, що містяться в легованих сталях. Тому для гарного зварювання навіть для низьколегованих сталей верхньою межею встановлена припустима кількість вуглецю 0,22%, а
для вуглецевих – 0,25…0,3%. . Порівняно з низьковуглецевими низьколеговані сталі більш чутливі до нагрівання.. Зварювання середньовуглецевих низьколегованих  сталей слід виконувати таким чином, щоб знизити вміст вуглецю в металі шва, що досягається застосуванням електродного дроту або електродів з низьким вмістом вуглецю і зменшенням частки основного металу в металі шва. Високовуглецеві сталі (вміст вуглецю більш ніж 0,5%) належать до погано зварюваних сталей, тому для виготовлення зварних конструкцій їх не застосовують. Розглянуто зварність високолегованих сталей, яка, в основному залежить від структури металу, що зварюється (феритної, аустенітної та інших). В статті описано також способи запобігання утворенню дефектів при зварюванні різних груп сталей.

Посилання

Grivnyak I., 1986. Svarivayemost' staley: monografiya., 216.

Dobrovolskyy O.H.,2014. Materialoznavstvo ta materialy u mashynobuduvanni: Navchalnyy posibnyk. KNUBA., 168.

Malysheva B.D., 1989. Svarka i rezka v promyshlenom stroitel'stve: Spravochnik. Moscow, Stroyizdat, 530.

Dobrovolskyy O.H., 2012. Metaly i zvaryuvannya: navchalnyy posibnyk. KNUBA., 204.

Zhiznyakov S.N., Sidmen Z.A., 2006. Ruchnaya dugovaya svarka. Materialy. Oborudovaniye. Tekhnologiya. Ekotekhnologiya, 360.

Fetisov G.P. Matyunin V.M., i dr., 2000. Materialovedeniye i tekhnologiya metallov: Uchebnik dlya vuzov. Vysshaya shk., 638.

Potal'yevskiy A.G., 2007. Svarka v zashchitnykh gazakh plavyashchimsya elektrodom. Chast' 1. Svarka v aktivnykh gazakh: navch. Posíb. 192.

Kosenko V.A., Dobrovolskyy O.H., ta inshi., 2018. Zvaryuvannya v avtomobile-buduvanni: Metaloznavstvo ta tekhnolohiyi: Navchalnyy posibnyk. Universytet ”Ukrayina”. 239.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-04-19

Як цитувати

Dobrovolsky, A., Kosenko, V., Shalenko, V., & Masluyk, A. (2019). Особливості зварювання сталей. Гірничі, будівельні, дорожні та меліоративні машини, (92), 49–55. https://doi.org/10.31493/gbdmm1892.0304

Номер

Розділ

Будівельні машини і технологічне обладнання