Аналіз технологій відновлення підземних комунікацій та шляхи вирішення можливих ускладнень - Рашківський, Володимир; Тетерятник, Олександр; Балака, Максим; Федишин, Богдан (Гірничі, будівельні, дорожні та меліоративні машини, 2023)
У будівництві та суміжних галузях національної економіки (прокладання підземних комунікацій, меліоративні та військово-інженерні земляні роботи, видобування корисних копалин та будівельних матеріалів тощо) існують роботи, виконання яких традиційними машинами втрачає доцільність через їх високу енергомісткість та низьку функціональність. Особливий інтерес викликає процес прокладання траншейних ліній для локальних трубопроводів, специфіка якого основним чином визначається параметрами траншеї. Разом з тим, роботи з прокладання підземних комунікацій, як правило, виконуються у стиснені терміни та в обмеженому просторі. Основні види робіт, що виконуються, поєднують доволі складні фізико-механічні процеси, виконання яких потребує використання спеціальних машин, що відрізняються від звичайних як за принципом роботи, так і за конструктивним виконанням. У більшості таких машин застосовуються високошвидкісні робочі органи, принцип дії яких ґрунтується на теорії динамічного руйнування ґрунтів. Технологія земляних робіт із застосуванням щілинно-фрезерного робочого обладнання має достатнє співвідношення критерію «собівартість – час». При цьому забезпечення динамічності робочого процесу за рахунок високошвидкісної фрези дозволяє значно знизити опори переміщенню робочого органу, а необхідність прокладання труб різного діаметру може бути забезпечена шляхом заміни діаметра фрези.