Огляд конструкцій конвеєрів для переміщення сипких матеріалів, порівняння і дослідження їх параметрів

Автор(и)

  • Олександр Дьяченко Київський національний університет будівництва і архітектури, Україна https://orcid.org/0000-0001-8199-2504
  • Максим Делембовський Київський національний університет будівництва і архітектури, Україна https://orcid.org/0000-0002-6543-0701
  • Катерина Левчук Київський національний університет будівництва і архітектури, Україна
  • Олег Противень Київський національний університет будівництва і архітектури, Україна

DOI:

https://doi.org/10.32347/gbdmm.2024.103.0301

Ключові слова:

сипкі матеріали, бетонозмішувальний цех, переміщення, технічні засоби, транспортне обладнання, конвеєри, швидкість, продуктивність

Анотація

Виробництво бетонних сумішей на ряду з їх використанням при виробництві будівельних матеріалів і конструкції є одним із ключових процесів у будівельній галузі при зведенні, відновленні і ремонті будівель і споруд. Через це потреба у створенні сучасних бетонозмішувальних установок, які будуть задовольняти вимогам мінімальної енергоємності і максимальної продуктивності виготовлення бетонної суміші є задачею актуальною. Вплив на заданий ритм виготовлення бетонної суміші чинять не тільки основні операції, до яких відноситься дозування компонентів суміші і їх змішування, а і обслуговуючі операції, а саме операції, які забезпечують вчасне переміщення складових бетонної суміші зі складів до основного технологічного устаткування.  Для переміщення сипучих матеріалів, таких як щебінь та пісок, використовують конвеєри різних видів і конструкцій.

Для раціонального вибору подібного обладнання відповідно до характеристик вантажу, що підлягає перевезенню, потрібні знання видів конвеєрів, їх конструкцій і параметрів, розуміння на питаннях експлуатації і методів розрахунку параметрів.

Крім того варто приділяти увагу наступним параметрам: максимальна продуктивність транспортування вантажу, низькі витрати енергії на одиницю переміщеної продукції, низька металоємність конструкції.

У роботі здійснено огляд найбільш поширених конструкцій конвеєрів, які використовуються для переміщення сипучих матеріалів у бетонозмішувальних цехах, виконано аналіз недоліків і переваг конвеєрів, а також технічних параметрів,  У результаті визначені переважаючі напрямки використання стрічкових і пластинчастих конвеєрів на будівельних підприємствах. Перевагами стрічкових конвеєрів, що сприяє їх широкому розповсюдженню є висока продуктивність, простота конструкції, надійність, безшумність у роботі, невелика питома витрата електроенергії.

При виборі конвеєра рекомендовано обирати обладнання з найбільшою продуктивністю і найменшою потужністю привідних двигунів, однак при цьому продуктивність має бути чітко ув’язана з іншим технологічним устаткуванням.

Посилання

Prefab monolithic construction of multi-story buildings. (2008). https://dom.ria.com/uk/ articles/sborno-monolitnoe-stroitelstvo-mnogo-etazhnykh-domov-242121.html

Rusan I. V., Garkavenko O. M., Volters O. Yu. (2007). Mechanisms and equipment of transport machines: Study guide. Kyiv: KNUCA Publ.

Kabakov A. M. (2014). Lifting transport machines and mechanization of loading and unloading and transport and storage works. Dniprodzerzhynsk: DDTU Publ.

Dorokchov M. Yu. (2020). Machines of continuous transport: Synopsis of lectures. Kramatorsk, DonDMA Publ.

Nazarenko I. I., Baranov O. Yu, Klymenko M. O. (2009). Machines for the production of building materials and structures: Study guide. Kyiv, KNUCA Publ.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-18

Як цитувати

Дьяченко, О., Делембовський, М., Левчук, К., & Противень, О. (2024). Огляд конструкцій конвеєрів для переміщення сипких матеріалів, порівняння і дослідження їх параметрів. Гірничі, будівельні, дорожні та меліоративні машини, (103), 33–44. https://doi.org/10.32347/gbdmm.2024.103.0301

Номер

Розділ

Будівельні машини і технологічне обладнання